Добрий день шановні читачі
Сьогодні ми поговоримо на тему
нітрати в овочах.
Скоро прийде весна і разом з цим приходить пора
накопичуватися новими амінокислотами и вітамінами. Але у наш час більшість агрономів
починає використовувати нітрати и нітрити в вирощуванні овочів і фруктів.
Що ж таке ці нітрити і нітрати?
Нітрати це солі азотної кислоти, яких
дуже багато в навколишнім середовищі, наприклад у ґрунті або воді. Азот, поряд
з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, у тому числі і овочів. Нітрати входять до складу багатьох добрив,
наприклад калійна селітра, кальцієва селітра, аміачна селітра і т.п. Нітрати
можуть також стати причиною виникнення раку і інші захворювання.
Нітрити дуже шкідливо впливають на організм людини.
Вони перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень.
У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому.
Одночасно в крові зростає вміст молочної кислоти, холестерину, знижується
кількість білків. Особливо шкідливі нітрати для дітей і вагітних жінок.
Але у невеликих об’ємах їх можно уживати у їжі. Наприклад ця схема покаже їх дозволенний вміст на
1 кг продукту.
Картопля
Капуста Морква Огірки Томати Цибуля Дині Кавуни Кабачки Яблука Груші Перець Виноград Буряк |
250мг
900мг 400мг 200мг 250мг 80мг 90мг 60мг 400мг 60мг 60мг 300мг 60мг
1400мг
|
В ново зрізаних овочах і фруктах кількість цих речовин малий, але з часом вони накопичуються і становляться дуже шкідливими.
Їхня кількість зростає в процесі зберігання овочів і фруктів за певних умов, наприклад якщо зберігати биті, ушкоджені або брудні овочі в сирому ,теплому приміщенні. Таке середовище сприяє розмноженню мікроорганізмів та бактерій , а заодно і збільшенню кількості нітритів. Однак нітрати використають не тільки для добрива рослин, але і для підгодівлі тварин, вирощуваних на забій. Вони накопичуються в тканинах м’яса, а пізніше надходять із їжею в організм людини.
Нітрати і нітрити широко використаються в сучасній харчовій промисловості як харчові добавки в м’ясних продуктах для збереження кольру і свіжості, у сирі і рибі — як консерванти. Однак давно вже доведене, що вживання нітратів і нітритів як фіксатори фарбування приносить непоправну шкоду здоров’ю.
Нітрати і нітрити широко використаються в сучасній харчовій промисловості як харчові добавки в м’ясних продуктах для збереження кольру і свіжості, у сирі і рибі — як консерванти. Однак давно вже доведене, що вживання нітратів і нітритів як фіксатори фарбування приносить непоправну шкоду здоров’ю.
Які ж ознаки гострого
отруєння нітратами?
•Виражена синюшність шкіри та слизових оболонок (дуже рідко може
бути різка блідість);
•різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
•запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
•задишка;
•порушення координації;
•зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
•різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
•запаморочення голови, сильні головні болі, потемніння в очах;
•задишка;
•порушення координації;
•зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Як боротися з отруєнням нітратами?
При отруєнні нітратами лікування включає в себе комплекс заходів щодо усунення гіпоксії, відновленню гемоглобіну, прискорення виведення токсинів з організму.
Внутрішньовенно вводять розчини метиленового синього, аскорбінової кислоти, глюкози, тіосульфату натрію. Призначають кисневу терапію.
Також використовують препарати для підтримки серцевої діяльності і відновлення тканинного дихання: кофермент А, Кокарбаксилазу, інсулін.
Внутрішньовенно вводять розчини метиленового синього, аскорбінової кислоти, глюкози, тіосульфату натрію. Призначають кисневу терапію.
Також використовують препарати для підтримки серцевої діяльності і відновлення тканинного дихання: кофермент А, Кокарбаксилазу, інсулін.
Які підведемо підсумки,щодо отруєнням нітратами.
В результаті неправильного застосування азотних добрив, в грунті і воді можуть накопичуватися з'єднання азотної кислоти - нітрати. Вони переходять в овочі і фрукти і потрапляють в організм людини. Розвивається отруєння нітратами, симптоми і лікування якого схожі з отруєнням нітритами і нітрозаміни. Порушуються процеси постачання тканин киснем через перехід гемоглобіну в неактивна сполука - метгемоглобін. Зовні це проявляється синюшностью губ і нігтів, задишкою, запамороченням, падінням артеріального тиску, порушенням серцевої діяльності, головними болями. Важкі отруєння викликають сильну гіпоксію (брак кисню), судоми, кому і можуть привести до летального результату. Особливо чутливі до нітратів діти у віці до року і люди з хронічними серцево-судинними захворюваннями.
лайк
ОтветитьУдалить